Πρόκειται για μία πολυετή, αδρότριχη πόα η οποία εκπτύσσει έντονα πορφυρές ροζέτες (άνθη), τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για την παρασκευή ροφημάτων, όσο και για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Η καταγωγή της είναι από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και τον νότιο Καναδά, αλλά τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται συστηματικά και στην Ευρώπη.
Τα κύρια συστατικά της είναι οι πολυσακχαρίτες, τα γλυκοσίδια (εχινακίνη), τα φλαβονοειδή, τα αλκαμίδια και το καφεϊκό οξύ (εχινακοσίδη, κυναρίνη). Επίσης, έχει πολλές βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρο, κάλιο, αιθέρια έλαια και άλλα δευτερεύοντα συστατικά όπως πολυκετυλένια, αλκυλαμίδια, βεταϊνη, εχινολόνη, χουμουλένιο, χαλκό, ινουλίνη κ.ά.